Geçtiğimiz günlerde 1 Nisan şaka gününü toplumca bazen hoş bazen boş şakalarla geleneksel bir şekilde kutladık. Espri latife ve gülümsemeyi seven biri olarak şaka yapmayı ve yapılmayı sevmeyen biriyimdir. Zira aşırı şaka kişideki samimiyeti, ciddiyeti ve vakarı alır. Ciddiyet derken buz gibi soğuk samimiyetsiz ağır canlı asık suratlı davranışları elbette kastetmiyorum. Dozunda ayarında olmak kaydıyla espri, şaka, gülümse elbette güzeldir.
WhatsApp, sosyal medya ortamlarında paylaşılan Gırnata kalesinin düşmesi, haçlı ordusu komutanının söz verip sözünü tutmaması Müslümanları hunharca katletmesi olayının “1 nisanla alakası yoktur.!! Bahsedilen bu olay 2 ocak 1492 tarihinden gerçekleşmiştir. Yıllarca sosyal medyada paylaşıla paylaşıla gerçek sarılmaya başlanmış Mandela etkisi oluşmuştur.
Yanlış anlama, yanlış aktarma, yanlış bilgilendirme sonucu oluşan toplumsal yanılgı ve paralel evrenlerin çarpışması neticesinde oluşan bulanık izler teorisi gibi bilimsel kuramlarla algı ve bilinçaltı bulanıklığı oluşup toplumca gerçek sanılmaya başlanmıştır.
1 Nisan şaka gününe dair bunun gibi pek çok rivayet vardır. Bunlardan en makul olanı: 1564 yılında Fransa kralı IX Charles’in o zamana kadar 1 Nisan’da<span;> kutlanan noel’i (4 Ekim 1582’de kabul edilen Gregoryan takviminin kabulü öncesi Noel 1 Nisan’da kutlanıyordu) 1 Ocak’a aldırması sonucu, yılbaşını hala 1 Nisan’da kutlayan İngilizlerin 1 Nisan’ı aptallar günü ilan etmesiyle diğer pek çok ülkede ise 1 Nisan şaka günü olarak algılanmış ve kutlanmıştır.
Peygamberimiz S.A.V. nezaketle şaka yapmayı ve tebessüm etmeyi severdi, fakat ürkütücü ağır şakalar yapmayı bizlere men etmiş, şakadan bile olsa yalan söylememeyi emretmiştir. Ağırbaşlı ol ki itibar göresin anlamı taşıyan bir Türk atasözü der ki: ağır ol ki batman gelesin. (Batman:7692 kiloya eşit bir ağırlık birimidir.) Hz. Ömer ise: ‘çok gülenin ve çok şaka yapanın heybeti azalır’ demiştir.
Herşeye rağmen kutlanmaya değer bu güzel günü eğlenerek geçirmenizi diliyorum.
Sağlıcakla kalınız…

Paylaş