FCAD18AC-1E8A-4CD4-8C0A-5B2AA3EDAD5C_1_105_c

Felsefe Nedir Din Ne Der

 

Klasik Tabir Ile Dusunce bilimidir,Arapca kökenli bir kelimedir ve Yunanlilarin basi cektigi sonsuz bir akil yürütme maratonudur, hemde her konuda! Sanattan psikolojiye matematikten fiziğe kimyadan astrolojiye toplum bilimden tıbba yani insanoğlunun aklinin ulaşabildiği her yere koşar felsefe. Felsefeyi birde erbablarindan dinleyelim neymiş?

Şunu felsefe sayesinde öğrendim : Başkalarının sadece kanun korkusundan yaptıklarını, emir verilmeden yapıyorum. Aristoteles

Felsefesiz yaşamak: sahip olunan bir çift kapalı gözü, açmaya hiç tenezzül etmemektir. Descartes

Felsefe, doğruyu bulma yolunda, düşünsel bir çalışmadır. Platon

Felsefe kendini bilinçli hale getiren düşüncedir. Hegel

Felsefe insanın kendisini tanımasıdır. Felsefe sanatların sanatı, hikmetlerin hikmetidir. Felsefe, insanın gücü yettiği sürece külli-edebi şeylerin hakikatlarını, mahiyetlerini ve sebeplerini bilmektir. El-Kindi

Felsefe var olmaları bakımından varlıkların bilinmesidir. Farabi

 

 Simdide felsefenin pesine düşelim ilk nerede ortaya cikti?

MO 7. YY da Iyonya uygarliginda ortaya cikti . Dusuncenin dini ve mitolojik aciklamalar içermeyen sadece akla dayali hali felsefe olarak tabir edildi. İlk felsefecilere ise Antik Yunanda rastlıyoruz.

Tarihin ilk filozofu olan Thales ile başlayan Antik Yunan düşüncesinin diğer adimlarini Platon ve Aristotales ile takip ediyoruz 2500 yillik bir mazisi olan bu dusunce biliminin ilk 10 u kimdir dersek bir numara asla değişmez namideger Aristo yani Aristotales diğer dokuz ise kişiye ve zamana gore değişir.

Felsefe gunumuze kadar

Ilk cag felsefesi (Antik çag

Modern çag(Ronesans)felsefesi

Helenistik

Aydinlanma Cagi

Ortaçağ Felsefesi

Gibi dönemlerden geçerek gunumuze geldi,her medeniyet Antik cag felsefecilerini bilirkişi kabul ederek kendi felsefesini filozofunu meydana getirdi. Bizden yetişenler Kindi,Farabi ,Ibni Sina ,Ibni Rust ,Ibni Haldun,Fuzuli Ibni Teymiye ve daha niceleri.

Peki felsefe kesinlikle dogrumudur veya yanlismidir! Baslangicindan beri bir bilim olarak kabul edilen  bu akil yürütme sanati ne kadar saglamdir? Bir kişinin düşüncesi herkesi baglarmi?bu filozoflar gerçekten kimler?bunlara hic karsi cikan oldumu? Fikirlerini curuten? Herzaman her yerde kabul gordumu bu akilcilik?

Dini literatürde ilk felsefeyi iblis yapti emre itaat etmedi ve akli ile hareket etti ,Ates topraktan ustundur ve ben benden alçak olana secde etmem dedi asi oldu ve cezalandirildi denilir.

Islam dini nakil dini olduğu için saf akil ile hareket etmez akli ustun tutar imani akil sahibine verir fakat nakle yani emre uyar.Emirden sonra akil gelir.Islam alimleri akil yürütme isini Kelam ilmi ile yaparlar Bu iste Kur an Ve Hadis çerçevesinden cikmadan yapılır. Ama islami felsefe ile yürüten  gorusler ki mutezile en meshurlaridir Bu grup once akil der, aklin aciklayamadigi  emir ve yasaklari olaylari reddeder herseyi akil süzgecinden geçirir.Bu yuzdendirki kaderi reddederler.

Pekcok islam filozofu vardir ve dünyaca unlu bilim adamlaridir,fakat Imam Gazali filozoflarin tutarsizligi adli eserinde pekcok yanlislarini gözler onune serer. Bu yanlislara verdiği tepki kendi bakis acisi ve fikirlerinden ziyade kelam ilmi ile yapilmis ilmi reddiyelerdir. Filozoflar biz Hikmeti (gerçeği)bilim ve akil ile ariyoruz ispatli ve delilli bilgilere ulaşıyoruz deneyler yapıyoruz derler ama bunu yaparken sadece akili referans alirlar akil mantigi doğurur bu kurala uymayan dusunceler ise pek kabul görmez ve herturlu eleştiriye aciktir. İslam dini ise iman dediğimiz kayitsiz sartsiz inanç teslimiyeti üzerine insaa edilir.Iman konusunda hata tereddud ve suphe varsa bu insani dinden cikaracagi için filozoflarin cogu gorusu tehlikeli bulunur.

Bunu Bir örnekle açıklamak gerekir ise İslam düşünce tarihinde leh ve aleyhinde en fazla konuşulan isimlerin başında Takiyyuddin İbn Teymiyye gelmektedir. 661/1263 yılında Harran’da doğan İbn Teymiyye, pekcok filozof gibi Ayet hadis ve icmaa dan oluşan din anlayisini akil süzgecinden geçirmeye baslamis Allah in sifatlarini tartismaya acmis kendi fikirlerini oluşturmuş ayetkerdeki mutesabih manalari olduğu gibi kabul etmiş ve pekcok konuda kendi fikirlerinden oluşan bir anlayis sistemi getirmiştir. Bu da Selefiliktir.İbn Battuta, İbn Hacer el-Heytemi, Takiyyuddin es-Sübki, Tacüddin es-Sübki, Kemaleddin İbnü’z-Zemlekâni, Şihabuddin İbn Cehbel ve Ebu Hayyan gibi muasırı olan alimler tarafından görüşleri tenkit edilen İbn Teymiyye, hakkında yazılan reddiyelerin de etkisiyle –zamanla- ilk yıllardaki itibarını kaybeder. Osmanlı’nın son dönemlerinde Hicaz’da ortaya çıkan Muhammed b. Abdulvahhab’ın başlattığı hareket, İbn Teymiyye’nin fikirlerinin yeniden canlanmasına zemin hazırlar. İbn Abdulvahhab’a nisbetle Vehhabilik olarak tanınan ve zamanla siyasi bir boyut kazanan hareket Suudi Arabistan Krallığı’nın kurulmasında da etkili olur.

Kendisini selefiyye olarak tanımlayan “vehhabilik” hareketi zamanla Suudi Arabistan başta olmak üzere İslam coğrafyasının önemli bir bölümünde nüfuz elde eder. Günumuzdeki Daes el Kaide ve Taliban tarzi olusumlarinda temelini teşkil eder.

Sonuç olarak Allah in yarattigi bu evrene O nun yasak ve emirlerine uyarak yasamak için gelmiş varliklariz.Yaraticimiz bizi akil mantik ve vicdanla donatarak odullendirdi.Ve bu hediyeler ile Onu bulmamizi O na inanmamizi ve O na itaat etmemizi istedi Bu iliskiyide  sevgi ve saygi ile yapmamizi uygun gordu. Dusunmemizi yargilamamizi istedi ama bunu bizim ile iletişim kurduğu kanallar ile yapmamizi istedi.Bu kanallar Kitap ve Peygamberlerden oluşan din dir. Insan zayif bir yaratiktir benliğinde nefsi harici olarakta seytanla olan savasinda Allah a ulaşmata tek basina aciz kalir. Ilk insandan son Elcisine kadar bize kitaplarla seslenen bir Yaratici cehaleti asla kabul etmez. Ayetler ilimi bilimi hep en önemli yere koymuştur.ilk emir OKU dur. Peki;

“Felsefe yapmak mümkün mü? Felsefe, insanları ne gibi şirklere yahut çelişkilere yahut inkarlara götürür? Bilinçli de olsa felsefeyle ilgilenemez miyiz?”

islam düşünce literatüründe akil vahiy ile aydinlanir. Salt insan düşüncesi asla yeterli ve doğru değildir.

GİZLİSAKLI

Tags:
Paylaş
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

© 2023 Yazokur. Sizin için sevgiyle hazırlandı. MacroTurk

İletişim

Sizlere daha iyi hizmet edebilmek için bize mail gönderebilirsiniz.

Gönderiliyor
error: İçerik Korumalı

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account